Verktyg och Appar som Underlättar Livet för Personer med Funktionsnedsättningar

TECHCRB
By -
0

Verktyg och Appar som Underlättar Livet för Personer med Funktionsnedsättningar



Teknik har alltid strävat efter att hjälpa personer med särskilda behov genom att erbjuda en mängd olika enheter och applikationer designade för att underlätta deras vardag. Från hjälpmedel för döva och blinda till verktyg som ger självständighet för dem med motoriska utmaningar, har teknologiska framsteg revolutionerat livskvaliteten för många.

Här presenterar vi några av dessa verktyg och applikationer, från läshjälpmedel till enheter som gör det möjligt för personer med skakningar att leva mer självständigt.

 

Dot


Dot är en elektronisk klocka som använder punktskrift (Braille) för blinda, vilket gör det möjligt för dem att läsa e-postmeddelanden, tweets och textmeddelanden. Liknande enheter finns på marknaden, men Dot erbjuder dessa tjänster till ett överkomligt pris på 300 USD, jämfört med andra enheter som kan kosta tusentals dollar.

Klockan består av fyra celler, var och en med sex punkter som dyker upp och försvinner på ytan. Den ansluts via Bluetooth till en smartphone, vilket underlättar åtkomst till textmeddelanden, e-post, Facebook och alla andra appar på telefonen.


Kenguru Electric Car


Personer med förlamning möter dagliga svårigheter, särskilt när det gäller att köra bil. Huvudutmaningen är att komma in och ut ur bilen. Staycey Zurn, som lider av muskeldystrofi, uppfann Kenguru Electric Car, eller den elektriska kengurubilen.

Denna bil gör det enkelt för användare att komma in i fordonet. Den är utrustad med en bakdörr som öppnas uppåt för att låta föraren rulla in sin rullstol och säkra den. Bilen har inga säten; föraren sitter kvar i sin rullstol. Bilen har en topphastighet på 40 km/h och kommer snart att finnas tillgänglig på den brittiska marknaden för 25 000 USD.


Talkitt


Talkitt är en app designad för personer med talhandikapp, som har svårt att kommunicera. Som namnet antyder hjälper appen till att översätta otydliga ord till text, vilket gör det enklare för andra att förstå. Appen är tillgänglig på alla språk och skapar en personlig ordbok för användarna genom att spara deras ljud och koppla dem till rätt ord.
 

Finger Reader


Finger Reader är en enhet som bärs på fingret och som har en kamera för att hjälpa användare att läsa text genom att följa fingrets rörelse. Den kan användas på både tryckta och digitala böcker och erbjuder även översättningsmöjligheter.

Enheten är enkel att använda: den placeras på fingret och riktas mot texten som ska läsas. Kameran skannar texten och läser upp den för användaren, markerar radslut och meddelar när man byter rad eller avsnitt.


Transcence


Teckenspråk hjälper döva att kommunicera, men det blir utmanande när fler än två personer deltar i en konversation. Fyra studenter från Berkeley University utvecklade en app som låter döva delta i gruppsamtal genom att ansluta deras telefoner till andra telefoner via Bluetooth. Appen aktiverar varje telefons mikrofon, fångar upp ljuden och översätter samtalet till text som visas på användarens skärm. Varje talare identifieras med en färgad textbubbla, vilket gör det enkelt att följa samtalet.

 

Deka Bionic Arm


Deka är en elektronisk armprotes för personer som förlorat en övre extremitet. Utvecklad av Darpa, en byrå för avancerad forskning inom USA:s försvarsdepartement, fortsätter teknologin att förbättras för att erbjuda fler funktioner och ökad användarvänlighet.
 

Smart Belt


Personer med epilepsi riskerar att få anfall när som helst, ofta utan förvarning. I maj 2013 uppfann några ingenjörsstudenter vid Rice University i Texas ett bälte som känner av symtom på epileptiska anfall och varnar användaren samt skickar ett elektroniskt meddelande till deras vårdnadshavare. Det smarta bältet är designat för barn över sex år och är fortfarande under utveckling.


Sammanfattningsvis har teknologiska framsteg haft en djupgående påverkan på livskvaliteten för personer med särskilda behov. Från prisvärda hjälpmedel som Dot och avancerade rörlighetslösningar som Kenguru Electric Car till banbrytande kommunikationsverktyg som Talkitt och Finger Reader, fortsätter teknologin att bryta ner barriärer och skapa en mer inkluderande värld. Med fortsatt innovation och utveckling kan vi se fram emot ännu fler lösningar som gör vardagen enklare och mer självständig för alla.

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)