Teknologi till Tjänst för Patienter och Personer med Funktionsnedsättningar

TECHCRB
By -
0

Teknologi till Tjänst för Patienter och Personer med Funktionsnedsättningar


Medan teknologin ofta kritiseras för dess "negativa" inverkan på våra dagliga liv, visade Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas upp avancerad teknik som förbättrar livet för patienter och personer med funktionsnedsättningar och hjälper dem med deras dagliga uppgifter.
 

 Bild från utställningen i Las Vegas

Teknologi har gjort livet märkbart enklare för patienter och personer med funktionsnedsättningar.

Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, USA, visar upp avancerad teknik som förbättrar livet för patienter och personer med funktionsnedsättningar och hjälper dem i deras vardag.

Roberta Wilson-Garrett ler när hon tittar på den högteknologiska svarta handsken som håller hennes högra hand och tillfälligt stoppar darrningarna orsakade av Parkinsons sjukdom.

Roberta berättar att så länge hon bär "GyroGlove"-handsken kan hon utföra mycket vanliga uppgifter som att klä sig, skriva med en penna eller hålla sin kopp utan att spilla kaffe.

Den kanadensiska kvinnan säger att denna innovation "har förändrat mitt liv" under sitt deltagande i CES i Las Vegas.


Avancerad teknik visades upp på utställningen

"GyroGlove", tillverkad av företaget GyroGear, presenteras som världens mest avancerade handstabilisator i samarbete med strategiska partners som den kinesiska gruppen Foxconn, enligt dess grundare Fai Ong.

Fai Ong förklarar att grunden i "GyroGlove" är ett gyroskop (ett verktyg för att bestämma riktning), av storleken av en liten skiva, med en inre skiva som roterar snabbare än en jetmotor.

Han betonar att "denna handske tillverkas i samma fabrik som tillverkar MacBook Pro", med hänvisning till Foxconn, som även är leverantör till Apple.

Företaget planerar att producera ett mindre gyroskop för ökad komfort.

Fai Ong försvarar idén om att teknologin tillgodoser enkla behov för att "verkligen förbättra människors liv".

Stora företag som Amazon och nystartade företag som Glidance erbjuder teknik för personer med funktionsnedsättningar på utställningen i Las Vegas.

Amos Miller, grundare av Glidance som förlorade synen i mycket ung ålder, presenterar en tvåhjulig enhet kallad "Glide", som är avsedd att fungera som en ledarhund för blinda. Under en demonstration registrerar "Glide" en destination och visar vägen för personen som håller i handtaget, samtidigt som den upptäcker hinder på vägen.

Amos Miller förklarar att "du behöver bara gå och hjulen guidar dig", och tillägger "jag kan tala om för den vart jag vill gå om jag vill, men den kommer inte låta mig kollidera med något".

Företaget planerar att lansera en testversion av "Glide" senare i år och lovar att göra den lika lättillgänglig som en smartphone.

Startup-företaget OneCourt, även det baserat i Seattle, har skapat vad som verkar vara en exakt miniatyrversion av en amerikansk fotbollsplan som översätter matchhändelser till realtidsvibrationer.


Robothund med mångsidiga funktioner

En innovation som kan vara användbar vid bevakning av amerikansk fotboll, men även tennis eller hockey, genom att man placerar handen på den konstgjorda planen, vilket gör att synskadade fans kan känna matchens framsteg under sina fingrar.

OneCourts VD Gerd Mies säger "vi är glada över att göra livesport tillgänglig för personer med synnedsättning". Han tillägger, "vi försöker faktiskt föra människor närmare händelserna".

Enhetens vibrationer gör det möjligt att uppfatta bollens eller puckens rörelsehastighet, spelarnas position på planen och deras handlingar, enligt presentationen på CES i Las Vegas.

Gerd Mies hoppas att enheten kommer att bli tillgänglig gratis genom samarbeten med lag eller ligor.

Bland de andra innovationerna som presenterades på CES utmärker sig "Lumen"-glasögon för blinda med en teknik som enligt startup-företaget gör det möjligt att gå säkert, inklusive att undvika vattenpölar.

Det finns också glasögonramar som fungerar som hörhjälpmedel samt glasögon som kompenserar för nedsatt syn eller till och med dyslexi.

Det israeliska företaget Orcam erbjuder bärbara skannrar för att hjälpa studenter med lässvårigheter.

Avi Greengart, analytiker på Techsponential, summerar att göra livet enklare för personer med funktionsnedsättningar är "det bästa sättet att använda teknologi".


Teknologi har potentialen att förbättra livet för patienter och personer med funktionsnedsättningar på många sätt. Innovationerna som presenterades på CES i Las Vegas visar hur långt teknologin har kommit och hur den kan användas för att tillgodose behoven hos dem som verkligen behöver det. Med fortsatt utveckling och fokus på inkluderande design, kan teknologi erbjuda lösningar som inte bara förbättrar livskvaliteten utan också skapar nya möjligheter för social integration och självständighet. Detta är verkligen en framtid att se fram emot.

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)