Teknik för Goda Syften: Så Stödjer Modern Teknik Personer med Funktionsnedsättning

TECHCRB
By -
0

 Teknik för Goda Syften: Så Stödjer Modern Teknik Personer med Funktionsnedsättning


Tekniken var i början komplicerad för alla, men med tiden har allt blivit mer tillgängligt. Dock har personer med funktionsnedsättning ofta stängts ute från den digitala världen på grund av sina begränsningar. Detta gjorde att även enkla uppgifter, som att använda en telefon, blev omöjliga. Med tiden har tekniska innovationer emellertid gjort det möjligt för dessa individer att delta i den digitala världen på samma villkor som alla andra, utan att behöva andras hjälp.

Enligt Världsbanken finns det upp till en miljard människor, eller 15 % av världens befolkning, som lever med någon form av funktionsnedsättning, varav cirka 3 % har svåra funktionsnedsättningar. Därför har det varit avgörande att utveckla teknologier som är tillgängliga för dem.

TECHCRB listar några av de tekniska lösningarna som är designade för att hjälpa personer med olika typer av funktionsnedsättningar, inklusive begränsad rörlighet, tal-, hörsel- och synproblem. Informationen är hämtad från en rapport från Daily Mail och teknikwebbplatsen Computerworld.


Tangentbord med Braille

Enligt Världshälsoorganisationen finns det omkring 40 miljoner blinda människor i världen, och ytterligare 217 miljoner personer har allvarlig synnedsättning. Detta gör det svårt, och ibland omöjligt, för dem att använda moderna tekniska verktyg som datorer och smartphones. Med teknologier som Braille-tangentbord och uppdateringsbara Braille-skärmar kan dock många blinda och synskadade nu använda dessa enheter. Braille-skärmen översätter informationen från telefonens eller datorns skärm till ett Braille-tangentbord.

Röstassistenter

Röstassistenter som Siri och Alexa gör att människor kan utföra många uppgifter utan att behöva använda händerna. Dessa assistenter kan hjälpa till med allt från att beställa matvaror och boka taxibilar till att ringa samtal och skicka e-post. Tekniken är särskilt användbar för personer med fysiska funktionsnedsättningar och kan avsevärt förbättra deras livskvalitet. Röststyrning har även utvidgats till hemmet med enheter som Google Home, vilket gör att uppgifter som att kontrollera värme, belysning och musik blir enklare och mer tillgängliga.

Hörselhjälpmedel för smartphones

Enligt Världshälsoorganisationen kommer nästan en miljard människor att ha hörselproblem år 2050. I en värld där mobiltelefoner dominerar kan dessa personer känna sig isolerade. Stora teknikföretag samarbetar med tillverkare av hörselhjälpmedel för att säkerställa att deras enheter fungerar sömlöst med moderna smartphones, vilket gör att personer med hörselnedsättning kan dra nytta av de senaste tekniska innovationerna.

Visuell kommunikation

Videokommunikation, som Skype och FaceTime, möjliggör för döva och hörselskadade att kommunicera med familj och vänner genom teckenspråk eller läppläsning, vilket gör digital kommunikation mer tillgänglig för dem.

Beröringsfri teknik, Stephen Hawking-enheten

För vissa personer är det omöjligt att använda sin röst eller större delen av kroppen. Stephen Hawking, som led av ALS, kunde kommunicera och arbeta med hjälp av en specialbyggd dator som styrdes genom rörelserna av hans kindmuskler. Idag finns det fler produkter på marknaden som använder ögonspårningsteknik, vilket gör det möjligt för människor att kontrollera datorer och smartphones med bara ögonrörelser och huvudgester. Enheter som Impulse ersätter traditionella tangentbord och möss med små enheter som fästs på användarens hud och använder elektrisk avbildning för att känna av och förstärka hjärnans signaler till musklerna. Dessa enheter kan omvandla blinkningar eller leenden till musklick.
 

Spelkontroller för alla

Videospelindustrin är mer populär än någonsin och hade en intäkt på 44 miljarder dollar år 2018. Enligt Navin Kumar, marknadsföringschef på Xbox, har 14 % av Xbox-spelarna tillfälliga funktionsnedsättningar, medan 8 % har permanenta rörlighetsproblem. För att möta dessa behov har Xbox lanserat en ny spelkontroll som är anpassad för spelare med funktionsnedsättningar. Kontrollern är kompatibel med rattar och pedaler, och det finns planer på att lansera en kontroll med Braille-teknologi i framtiden. Utöver spelkontrollerna anpassas även själva spelen för att inkludera spelare med olika behov.

Hjälpappar

Utöver hårdvara har även appar utvecklats för att vara mer inkluderande. Appar som "Be My Eyes" kopplar samman blinda eller synskadade personer med volontärer som erbjuder visuell assistans via videokommunikation. Andra appar hjälper färgblinda att identifiera färger genom att annonsera färgen eller spela upp musik samtidigt som de behåller ljuden från omgivningen.


Den teknologiska utvecklingen har gjort det möjligt för personer med funktionsnedsättningar att leva mer självständiga och inkluderade liv. Genom att använda specialanpassade tekniska verktyg kan de nu delta i den digitala världen på samma villkor som alla andra. Detta har inte bara förbättrat deras livskvalitet utan också bidragit till en mer inkluderande och tillgänglig värld för alla.

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)