Lista över Hjälpmedel och Verktyg för Personer med Synnedsättning och Deras Användningsområden

TECHCRB
By -
0

Lista över Hjälpmedel och Verktyg för Personer med Synnedsättning och Deras Användningsområden


Hjälpmedel för personer med synnedsättning är mycket viktiga. Forskare och utvecklare strävar ständigt efter att tillhandahålla verktyg för personer med särskilda behov genom modern teknik. Traditionella hjälpmedel som punktskrift och den vita käppen har länge använts, men med teknologins framsteg har nya hjälpmedel för blinda och personer med nedsatt syn utvecklats. I denna artikel på Moments News kommer vi att förklara de senaste hjälpmedlen för personer med synnedsättning.

Klassificering av Hjälpmedel för Personer med Synnedsättning


Synskada är en funktionsnedsättning i nervsystemet som leder till förlust av synen, vilket kan vara delvis eller totalt. En person med synnedsättning är någon som har förlorat förmågan att se, vilket påverkar deras förmåga att lära, skriva och läsa. Personer med synnedsättning delas in i två kategorier:

  1. Blinda: De vars synstyrka är mindre än 6/60 meter efter att ha använt glasögon.
  2. Personer med delvis syn: De med nedsatt syn vars synskärpa ligger mellan 6/20 och 6/60 efter att ha använt glasögon.

Hjälpmedel för personer med synnedsättning delas också in i två kategorier baserat på graden av funktionsnedsättning: hjälpmedel för blinda och hjälpmedel för personer med delvis syn. Traditionella hjälpmedel inkluderar:

  • Punktskriftslåda: Ett grundläggande verktyg för att läsa och skriva samt för att utbilda barn med synnedsättning.
  • Perkins-maskin: En skrivmaskin som är mest utbredd globalt och har funktioner som rättning av fel och inställning av avstånd.
  • Braille Light: En personlig dator som erbjuder olika tjänster för blinda, särskilt inom utbildning.
  • Optacon: En elektronisk enhet som omvandlar vanlig text till punktskrift.
  • Versa Braille: En datorliknande enhet som lagrar och organiserar information enligt punktskriftsmetoden.

Moderna Hjälpmedel för Personer med Synnedsättning


Sjukvårdsområdet har sett många framsteg på senare tid, och teknologin bidrar till att tillhandahålla avancerade verktyg och enheter för att hjälpa patienter. Det inkluderar personer med synnedsättning, och det finns nu många innovativa och moderna hjälpmedel som gör livet enklare för blinda och personer med nedsatt syn.

Smarta Glasögon


Flera företag har utvecklat smarta glasögon för att hjälpa personer med synnedsättning. Varje modell har sina unika egenskaper och fördelar:

  • Eyedaptic: Dessa smarta glasögon använder AI-teknik och har funktioner som automatisk förstoring och adaptiva synprogram, vilket ger ett bättre liv för personer med central synförlust. Detta tillstånd gör det svårt att läsa, titta på TV och känna igen ansikten.
  • Envision: Dessa glasögon omvandlar text till tal och videoklipp till scenbeskrivningar, samt erbjuder ansiktsigenkänning för att hjälpa personer med synnedsättning att anpassa sig till sin omgivning.
  • Orcam: Dessa glasögon har en trådlös kamera som kan ta bilder genom att trycka på en touch-remsa. De innehåller också en högtalare och kan identifiera gatuskyltar och ansikten.

Smarta Käppar


Den smarta käppen från WeWALK är utrustad med moderna sensorer för att hjälpa personer med synnedsättning att navigera bättre. Käppen identifierar hinder och meddelar användaren genom att synkronisera med deras telefon. Detta hjälper dem att navigera med GPS och ger ljudbeskrivningar av platsen och omgivande objekt. Användaren kan också ställa in sin destination innan de lämnar hemmet för att få röstinstruktioner från käppen.

Ytterligare Hjälpmedel


Förutom de ovan nämnda hjälpmedlen finns det många appar och program på smarta telefoner som omvandlar text till tal för att hjälpa blinda och personer med nedsatt syn. Dessa teknologier gör det möjligt för dem att leva ett mer självständigt och tillgängligt liv.


Hjälpmedel och tekniska lösningar för personer med synnedsättning har utvecklats avsevärt med tiden. Genom att kombinera traditionella verktyg med moderna innovationer kan dessa hjälpmedel avsevärt förbättra livskvaliteten för personer med synnedsättning, vilket ger dem större självständighet och förmåga att delta i samhället.

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)