Handy Online-verktyg Ger Personliga Rekommendationer för Hjälpteknik för Synskadade

TECHCRB
By -
0

Handy Online-verktyg Ger Personliga Rekommendationer för Hjälpteknik för Synskadade


Välgörenhetsorganisationen Guide Dogs har lanserat det nya Tech Selector på sin webbplats, ett innovativt verktyg designat för att ge personer med synnedsättning personliga rekommendationer för hjälpmedelsprodukter och tjänster som är skräddarsydda efter deras specifika behov.

Tech Selectors mål är att minska behovet av mänsklig hjälp och ge mer självständighet och frihet att använda teknik som passar dem.

Guide Dogs skapade onlineverktyget för att ta itu med problemet att personer med synnedsättning ofta har svårt att identifiera rätt hjälpmedelsteknik som är relevant för dem, som smarta hem-enheter, AI-lösningar, mobilitetshjälpmedel och orienteringsappar.

Organisationen arbetade med flera partners inom synnedsättningssektorn och personer med egen erfarenhet av synnedsättning för att skapa Tech Selector.

En kundinsiktsstudie utförd av Guide Dogs, RNIB och Thomas Pocklington Trust visade att 60 procent av personer med synnedsättning ansåg att det var ganska eller mycket viktigt att det skedde förändringar och förbättringar av träningen för att använda teknik till dess fulla potential. Denna siffra ökade till 70 procent när det gällde utveckling av ny smart teknik och appar för att stödja personer med synnedsättning.

Arbetsgruppen av välgörenhetsorganisationer identifierade också de digitala utmaningar som synnedsättningssamhället står inför, inklusive brist på information och självförtroende, samt begränsad tillgång till utbildning och professionellt stöd.

"Tech Selector representerar ett betydande framsteg i vår strävan att främja större självständighet och tillgänglighet för personer med synnedsättning," kommenterade Sarah Brandwood, Senior Product Manager på Guide Dogs. "Genom att förenkla processen att upptäcka och välja tillgängliga tekniker, strävar vi efter att minimera de hinder som ofta hindrar antagandet av dessa livsförändrande lösningar."

Verktyget är designat för att passa både nybörjare och erfarna användare av tillgänglig teknik, och Tech Selector påstår sig dramatiskt minska den tid och ansträngning som krävs för att utforska tillgängliga lösningar. Verktyget erbjuder en sömlös och intuitiv upplevelse, vilket säkerställer att personer med synnedsättning kan utnyttja teknikens fulla potential för att förbättra sina dagliga liv, understryker Guide Dogs.

"Tillgänglighet bör aldrig vara en eftertanke; det bör vara i förgrunden för varje teknologisk innovation," tillade Sarah. "Med Tech Selector bygger vi inte bara en bro mellan teknik och tillgänglighet utan ger också personer med synnedsättning möjlighet att omfamna en framtid fylld med möjligheter."

Tech Selector är ett webbaserat verktyg som kommer att finnas på Guide Dogs webbplats på uppdrag av Vision Partnership och den bredare synnedsättningssektorn. Det kommer att möjliggöra för människor att hitta en lista över teknologiprodukter, appar och programvara som kan vara användbara för dem. Användare kan välja olika kategorifilter för att anpassa sökresultaten så att de bäst passar deras behov och omständigheter.

När någon har identifierat potentiella teknologilösningar som skulle passa dem, samt självständig information på Guide Dogs tekniknav, kommer webbplatsen också att peka dem vidare till ytterligare information från en rad nationella och lokala synnedsättningsorganisationer.

Marie Howarth från Oldham föddes med ett sällsynt synfel som kallas primär kongenital glaukom och är registrerad som svårt synskadad. Som ung hade hon ingen syn på sitt högra öga och lite syn på sitt vänstra öga. Hon gick i en vanlig skola och kunde läsa och skriva. Vid ungefär sex och ett halvt års ålder genomgick hon operationer för att lätta på trycket, vilket resulterade i en lossad näthinna och hon förlorade sin återstående syn.

Marie har varit engagerad i Guide Dogs sedan tidiga tjugoårsåldern när hon fick sin första ledarhund. Hennes andra ledarhund, Bertie, har nyligen gått i pension, så hon använder en käpp medan hon väntar på sin tredje ledarhund.

Som en ung kvinna med synnedsättning säger Marie att hennes liv har förbättrats avsevärt av två saker – hennes ledarhund och teknik.

Marie kommenterade: "Jag använder teknik i nästan alla delar av mitt liv. Jag skulle inte kunna vara utan min Apple iPhone och jag sköter mitt hem med smart teknik och använder olika appar och enheter i mitt dagliga liv.

"Tredjepartsapparnas tillgänglighet kan fortfarande vara lite osäker. Jag testar alltid gratisappar först, och jag skulle aldrig betala för en app om jag inte var säker på att den är helt tillgänglig.

"Jag är en stark förespråkare för att använda mainstream-teknik. Specialteknik kan vara så dyr och jag tycker inte att personer med synnedsättning ska behöva betala mer bara för att använda teknik. När jag använder mainstream-teknik innebär det också att om något går fel eller om jag inte kan hitta något, kan jag alltid bara stänga av Voiceover och ge det till min syster eller någon annan. Om det var specialteknik skulle hon inte ha någon aning om hur man använder den."

Nyligen lanserade Aira, en app som tillhandahåller on-demand, fjärrbaserad visuell tolkning för synskadade och blinda individer, en AI-bildfunktion. Funktionen gör det möjligt för Aira-användare att ta ett foto, dela från sitt fotogalleri, mobil enhet eller dator, få en detaljerad beskrivning, ställa följdfrågor och få gratis validering av AI-svar från en visuell tolk.


Tech Selector är ett banbrytande verktyg som syftar till att ge personer med synnedsättning större självständighet genom att erbjuda skräddarsydda rekommendationer för tillgänglig teknik. Genom att minska barriärerna för att hitta och använda hjälpmedel strävar Guide Dogs efter att förbättra livskvaliteten för synskadade och ge dem möjlighet att fullt ut utnyttja teknikens möjligheter.

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)