AI-applikationer för att hjälpa personer med funktionsnedsättningar

TECHCRB
By -
0

AI-applikationer för att hjälpa personer med funktionsnedsättningar



Många av oss tror att artificiell intelligens (AI) är en futuristisk och abstrakt idé som vi bara ser i science fiction-filmer tillämpad på humanoida robotar och hologramteknik. Men sanningen är att AI finns i verkligheten mer än vi tror och tillämpas på många människor, inklusive personer med funktionsnedsättningar.

AI har revolutionerat hjälpen för personer med funktionsnedsättningar och främjat deras integration i samhället, vilket avsevärt förbättrar deras dagliga liv.

Till exempel har vi sett hur smartphones har blivit ett effektivt verktyg för att hjälpa personer med synnedsättningar. Det finns många appar som har gjort det möjligt för dem att bli självständiga utan hjälp från andra.

Med en app som "Seeing AI" kan de till exempel läsa sin post enkelt genom att placera brevet under telefonens kamera för att läsa innehållet. AI har också hjälpt personer med rörelsehinder att kontrollera allt i hemmet med sina röster.

Låt oss ta en närmare titt på AI och hur det kan hjälpa personer med funktionsnedsättningar att förbättra tillgången till vad de behöver, eftersom framtiden börjar här.

 

 Vad är AI?


AI hänvisar till smarta enheter eller algoritmer som kan utföra intellektuella uppgifter. Detta inkluderar olika teknologiska lösningar som efterliknar människan i användningen av logik, från att spela schack till att lösa komplexa ekvationer.

Maskininlärning är en del av AI och sker genom att utsätta dess algoritm för en bredare databas, vilket gör att maskinen lär sig och förbättrar sin prestanda.

Till exempel använder Google maskininlärning; dess algoritmer samlar in vad användare av sökmotorn skriver och vad de gillar i sociala medier för att ge dem mer exakta sökresultat och rekommendationer som passar deras intressen. Denna sökmotor kan användas av alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar.


Vad erbjuder AI för att möjliggöra för personer med funktionsnedsättningar?

  • Visuell identifiering för personer med synnedsättningar.
  • Ansiktsigenkänning för personer med synnedsättningar.
  • Läppavläsning för personer med hörselnedsättningar.
  • Textsammanfattning för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. 
  • Direkt textöversättning för personer med hörselnedsättningar eller de som inte kan ett visst språk.

 

Fördelar med AI för att möjliggöra tillgång för personer med funktionsnedsättningar

Kommunikation med andra:


Beroende på vilken typ av funktionsnedsättning en person har kan kommunikation med andra vara en stor utmaning. Detta gäller särskilt för att hålla kontakten med andra i en alltmer digitaliserad värld, där sociala medier och internet blir allt viktigare.

Med teknologi och AI kommer ingen att lämnas utanför och kommer att vara tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar.

 

Personer med synnedsättningar:


- VoiceOver: Skärmläsare på Apple-telefoner som använder AI för att förklara app-ikoner och meddela batterinivåer, och delvis beskriva vissa bilder.
- TalkBack: Skärmläsare för Android-telefoner som hjälper användare att använda sina telefoner fullt ut.
- Siri: Virtuell assistent på Apple-telefoner som gör det möjligt för användare att diktera vad de vill göra, från att söka på Google till att diktera texter för att skicka dem via telefonen.
- Cortana: Virtuell assistent från Microsoft som hjälper personer med synnedsättningar att navigera mellan program på sina datorer med rösten.
- Google Assistant: Röstaktiverad app som hjälper användare att ställa in alarm och hantera sina dagliga scheman.

 

Personer med hörselnedsättningar:


- Ava: En app för direkt transkribering som används för att transkribera samtal mellan flera personer.
- RogerVoice: En fransk app för direkt transkribering av gruppsamtal, tillgänglig på 90 språk.

 

Personer med rörelsehinder:


- Virtuella assistenter som Siri och Google Assistant gör det möjligt för personer med rörelsehinder att använda sina smartphones med röstkommandon.
- IFTTT: En app som kopplar till andra appar för att göra det möjligt för personer med fysiska begränsningar att använda alla funktioner på sina smartphones utan ansträngning.

 

Rörlighet:


Rörelse är den största utmaningen för personer med funktionsnedsättningar. Hur kan en person med rörelsehinder till exempel navigera staden självständigt när de behöver känna till platser med ramper för rullstolar och tillgängliga toaletter?

- Google Maps: En av de viktigaste navigationsapparna i världen som hjälper personer med synnedsättningar och rullstolsanvändare att planera sina rutter och hitta de bästa transportalternativen för deras behov.
- Moovit: En app för personer som använder kollektivtrafik, som ger realtidsinformation om trafikförhållanden.
- Wheelmap: En app som hjälper användare att hitta restauranger, kaféer, butiker, biografer och andra platser som är tillgängliga för rullstolar över hela världen.
- Soundscape: En app som gör det möjligt för personer med synnedsättningar att bedöma omgivningen ljudmässigt.
- Evelity: En app som hjälper personer med funktionsnedsättningar att navigera inomhus i komplexa miljöer som tunnelbanesystem, universitet, köpcentra och idrottsarenor.

 

Självständighet i livet:


Användningen av denna typ av teknologi förbättrar livskvaliteten för personer i allmänhet och särskilt för personer med funktionsnedsättningar. Med appar som Siri, Amazon Echo och Alexa kan personer med funktionsnedsättningar kontrollera sina hem med sina röster, från att tända ljusen till att ställa in alarm och lyssna på musik.
 

Tillgång till samma tjänster som används av personer utan funktionsnedsättningar:


Inkludering innebär att alla har rätt att få tillgång till tjänster, oavsett deras identitet eller funktionshinder. Personer med synnedsättningar kan läsa tack vare punktskrift, och döva personer kan njuta av filmer tack vare textning.

Några AI-appar som stödjer detta inkluderar:


- Braille Tutor: En innovativ lösning för att lära sig punktskrift självständigt utan en lärare.
- Seeing AI: En app som hjälper personer med synnedsättningar att utföra dagliga uppgifter självständigt, från att läsa tryckt text till att identifiera sedlar och produkter via streckkoder.
- Lookout on Android: En app som ger detaljer om objekt, bilder och texter i användarens omgivning med hjälp av kameran och sensorerna på en Android-enhet.
- Google's Project Guideline: En lösning för att hjälpa personer med synnedsättningar att gå självständigt utan hjälp genom att följa instruktioner på vägarna med hjälp av en speciell bälte och hörlurar.


Detta är bara ett exempel på AI-teknologier som används för att förbättra livskvaliteten för personer med funktionsnedsättningar, vilket gör det möjligt för dem att röra sig, lära sig, arbeta och integreras i samhället och hitta lösningar på de utmaningar de möter.

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)